Topp 10 tips for å unngå kredittkortsvindel

svindel-kredittkort

Et kredittkort er definitivt noe som kommer godt med for veldig mange, men det er også et kort som er veldig utsatt i forhold til bankkort. For mange steder så kan man betale med kredittkortet uten bruk av BankID, og kanskje også uten bruk av PIN-kode. Det gjør at kredittkortsvindel er svært vanlig i mange andre deler av verden, selv om man sjeldent ser det her hjemme. Allikevel er det greit å ta forhåndsregler slik at man unngår kredittkortsvindel.

Skaff deg et sikkert kredittkort

Det første du bør gjøre er å skaffe deg et kredittkort fra en bank som krever topunktsverifisering, altså at man ikke kan handle på nettet uten bruk av BankID. Det gjør at man er nødt til å ha både kodebrikke og personlig passord for å bruke kortet, slik at det i praksis er ubrukelig. Samtidig er det også høyst nødvendig med PIN-kode når man handler i butikker. Se Dinfinans.net for informasjon om ulike kredittkort.

Aldri la kredittkortet ditt være alene

Ofte når man reiser utenlands og skal betale på restauranter, så kan man oppleve at servitøren tar med seg kortet til disken for å utføre betalingen. Man bør alltid holde kortet under oppsyn, ettersom man enkelt kan kopiere både kort og kortdetaljer. Følger man steget ovenfor så hindrer man riktignok bruk av kortet, men uansett er det best å være på den sikre siden.

Skjul alltid inntasting av kode

Hvis du bruker kredittkortet aktivt til å betale med eller gjøre uttak av kontanter i minibanker, så bør du passe på at du skjuler koden når du er i minibanken. Man har sett massevis av tilfeller der svindlerne har jobbet i grupper med utspekulerte svindelplaner, spesielt i enkelte andre land.

Sperr kortet hvis du mister det

Hvis man er tidlig ute med å ringe banken dersom man mister eller blir frastjålet kredittkortet, så kan man forhindre en større svindel. De fleste norske banker har automatiske systemer som lar deg sperre kortet, slik at det kan gjøres til alle døgnets tider også når man befinner seg utenlands.

Følg med på regningene

Kan det være at det faktisk ikke er du som har brukt såpass mye penger? Det lønner seg å følge med på utskrifter som kommer fra banken, og sjekke alle beløp. For kanskje har noen kopiert kortet ditt og bruker det i små, noe som er veldig vanskelig å legge merke til dersom man er aktiv bruker av kredittkortet.

Aldri oppgi informasjonen til noen

Hvis du skulle få en telefonsamtale eller en e-post der noen ber deg oppgi kredittkortdetaljer, uavhengig av årsak, så skal man aldri oppgi dette. Mange svindlere opererer på nettet med fantasifulle e-poster, og selv om de fleste lukter lunta ganske langt på vei, så er det årlig nordmenn som blir utsatt for kredittkortsvindel på dette viset.

Handle kun i trygge nettbutikker

Man skal alltid bruke kredittkortet når man handler på nettet, ettersom man da er bedre beskyttet mot svindel. Men det hjelper ikke dersom man velger å handle på «lugubre» nettbutikker. Hold deg derfor til nettbutikker som bruker en tredjepartsløsning for å behandle transaksjonene, slik som Nets, Dibs eller lignende.

Ikke etterlat deg kvitteringer

Man bør heller ikke etterlate seg fysiske kvitteringer når man betaler noe med kredittkortet i en butikk. Du vet aldri hvilken sensitiv informasjon som befinner seg på disse kvitteringene, og det finnes mange eksempler der svindlerne har utnyttet en kastet kvittering. Enten så lar du være å be om kvittering, eller så kaster du den «skikkelig».

Følg med på http-protokollen

Hvis du handler på nettet, så er det en enkel huskeregel som sikrer deg langt på vei mot svindel. Vanlige nettsider begynner som kjent med protokollen «http», men når man skal utføre en transaksjon eller en annen sikker handling, så skal nettstedet være sikret med «https». Det er altså en ekstra S som du må se etter dersom det skal være trygt å bruke kredittkortet på nettsiden.

Ikke oppbevar kredittkort og kode på samme sted

Du bør helst ikke oppbevare koden i det hele tatt, men memorere den og destruere brevet med PIN-kode som du fikk fra banken. Hvis noen får tak i kredittkortet ditt og finner en lapp med PIN-koden på samme sted, så er det fritt frem for svindlerne.