Åtte sparetips til barnefamilier

sparetips-familie

Å bli mor eller far er naturligvis en stor glede, og noe de aller fleste ser frem til i løpet av livet. Men samtidig som det å bli foreldre medfører mye ansvar og forpliktelser, så blir det også flere hoder som skal forsørges – noe som gjerne merkes på lommeboka i forhold til før man ble foreldre. Det merkes kanskje ekstra godt i familier med mange barn, men alle barnefamilier kan dra nytte av disse åtte sparetipsene som vi nå skal se nærmere på.

1. Spar penger til barna på egen konto

Det bør ikke komme som noe sjokk for noen at barna kommer til å ha fødselsdag en gang i året, ønske seg presanger til jul og ikke minst feire jubileer som konfirmasjon og 18årsdag. Og så kommer utdanningen etter hvert i tillegg. Derfor gjelder det å «ruste» seg opp til dette, og sette av penger på en egen konto som gjerne kan kalles for barnas konto. Du kommer ikke til å angre på dette i fremtiden!

2. Kjøp brukt og billig til barna

De minste barna bryr seg sjeldent så mye hva de har på seg, og man behøver ikke kjøpe dyre merkeklær til de minste barna. Handle på salg til babyer og småunger, og du vil raskt oppleve hvor mye penger det er å spare. La også leker og barnetøy gå i arv dersom dere har flere barn, eller kanskje det kommer flere i fremtiden. Ikke kast ting bare fordi barna har blitt for store til å bruke eller leke med det!

3. Si nei til barna dine

Mens de voksne bør unngå impulskjøp når man spaserer rundt i butikken, så bør heller ikke barna få alt de peker på. Det er mye penger å spare på å la barna vite fra første stund «hvem som er sjefen», og at de ikke får noe bare ved å peke på det og mase. Når barna blir eldre kan du lære de at de må bruke sine egne lommepenger dersom de ønsker å kjøpe seg noe de har lyst på.

4. Reis på billige familieferier

Er man nødt til å dra til Tusenfryd eller på den mest populære campingplassen i landet? I så fall kan man regne med at ferien vil koste en del penger – i alle fall om man sammenligner med rimeligere steder. Dersom vi opplever en fin sommer i Norge vil barna ha like mye glede av en trivelig familieferie i vårt vakre og langstrakte land.

5. Få barna til å ta ekstrajobber

Når barna blir gammel nok, så skulle det bare mangle at de kan tjene sine egne penger. Da tenker vi først og fremst på enkle oppgaver som å selge aviser på søndager, eller lignende. Dette kan frita litt av den økonomiske belastningen på foreldrene, da barna selv tjener egne lommepenger som de kan bruke til å kjøpe seg det de har lyst på.

6. Kutt kostnader her og der

For mange barnefamilier er hver eneste krone viktig, og da gjelder det å spare der det spares kan. Det vil si at du bør sjekke alle abonnementer og avtaler som husholdningen har, med alt fra strøm til telefonabonnement. Kanskje kan dere spare mange tusenlapper i året på å bytte avtaler eller redusere bruken, noe som vil være kjærkomment for de fleste.

7. Skaff dere et kredittkort

Vi anbefaler at alle barnefamilier bruker et kredittkort når de handler, uten at man av den grunn skal handle for mer enn man har råd til. For mange kredittkort gir deg nemlig bonuser og penger tilbake når du handler med de, og det kan man utnytte i alt fra klesshopping til dagligvarehandel. Dette er en kjærkommen ekstrainntekt for de aller fleste barnefamilier!

8. Lag handleplaner for familien

Vet å handle kun det man trenger og på forhånd har planlagt, så slipper man ekstrautgifter og impulskjøp. Vi anbefaler at familien setter opp en matplan hver eneste uke, og forsøker å utføre handlerunden på maks 2 dager i løpet av uken. Det er helt klart mye penger å spare på dette, samtidig som man får en forutsigbar hverdag som nok er kjærkomment hos en travel barnefamilie.