Fordeler og ulemper med et kredittkort

flere-kort

Mens visse deltagere på TV3s program «Luksusfellen» nok vil argumentere for at det finnes en del ulemper ved bruk av kredittkort, så har de moderne kredittkortene blitt såpass gode at de få ulempene man eventuelt måtte støte på blir forbigått av de mange fordelene. Og for den disiplinerte bruker vil det knapt være noen ulemper – men kun fordeler. Blant de mange fordelene kan vi innledningsvis nevne alt fra bonuser og rabatter til reiseforsikring og gratis uttak i minibanker. Og da har vi så vidt begynt!

Det som er viktig å tenke på med et kredittkort, er at man kun kan dra nytte av fordelene dersom man bruker kortet på «riktig» måte. Hva dette innebærer kan du lese videre om i denne artikkelen. For mange vil nok ordet kredittkort være forbundet med et mareritt, men det har ikke noe med selve kortet å gjøre. Det er ens egen bruk som kan sørge for at man kommer dårlig ut av det – noe du kan lese mer om i siste avsnitt her.

Dette er de største fordelene med kredittkort

Det er såpass mange fordeler med kredittkort, at det er vanskelig å finne ut hvor man skal begynne. Men vi kan se nærmere på de grunnleggende funksjonene til et slikt kort, som naturligvis må være en av de største fordelene. For et kredittkort gir deg tilgang til ganske så mye penger på svært kort tid, og det er derfor en stor fordel å ha en slik pengereserve i lommeboka til enhver tid. Dessuten betaler man ikke renter før det har gått nesten to måneder med et kredittkort, noe som gjør det velegnet for større handler eller i situasjoner der man har behov for å utsette betalingen litt.

Nesten alle kredittkort er hundre prosent gratis å bruke. Og med det mener vi at det ikke koster noe å eie det, bruke det eller ta ut kontanter i minibanker. Dette er også en meget stor fordel for de som reiser mye utenlands, og kombinerer man dette med den inkluderte reiseforsikringen, så er det ingen tvil om at alle som ferierer bør ha med seg et kredittkort på reisen. Ofte er også en avbestillingsforsikring inkludert uten ekstra kostnad.

Videre så har mange moderne kredittkort omfattende bonus- og rabattprogrammer der man kan spare penger dersom man bruker kortet til å betale med. Det kan være at man sparer penger på alle mulige kjøp, eller spesifikke handler som bensin. I bunn og grunn er det såpass mange fordeler med de moderne kredittkortene at det nesten er for dumt å ikke være eier av ett.

Og dette er noen av ulempene

Men blant de mange fordelene, så skjuler det seg noen få ulemper også. Det er verdt å påpeke at disse ulempene kun viser seg dersom du bruker kortet på «feil» måte. For eksempel så er den effektive renten på mange kredittkort svært høy – ofte over 25 prosent – men så lenge man betaler tilbake den kreditten man har brukt før den rentefrie betalingsutsettelsen er over, så blir ikke dette en ulempe. Det samme kan sies om gebyrene, for hvis man velger et dårlig kredittkort så blir dette en ulempe, men de beste kredittkortene er blottet for gebyrer.

Det er i bunn og grunn den eneste ulempen med et kredittkort. Man kan trekke frem ting som at det er enkelt å pådra seg for mye gjeld dersom man overtrekker kredittkortet, men da er det først og fremst brukeren av det som er problemet, og ikke kredittkortet i seg selv. Derfor vil vi nærmest påstå at et kredittkort er «guds gave til mennesket» – forutsatt at man følger spillereglene og bruker det på riktig vis.

Hvilket kredittkort skal man velge?

Nå som du har fått et lite innblikk i de mange fordelene som er med et kredittkort, så har du helt sikkert lyst til å skaffe deg et. Men ettersom det finnes svært mange forskjellige kort i det norske markedet, så kan det være vanskelig å finne ut hvilket kort man bør ha. Det man må tenke på er hva man skal bruke kortet til, for å deretter sammenligne de ulike egenskapene på tvers av de ulike kredittkortene. For hva skal man med høy kredittgrense dersom man aldri skal bruke mer enn 10 000 kroner, eller hva har den effektive renten å si dersom man uansett skal tilbakebetale kreditten man har brukt før rentene begynner å løpe?

På samme måte kan man også se om kredittkortet har et bonusprogram som du kommer til å benytte deg av. Hvis ikke, så vil du være bedre tjent med å velge et annet kredittkort, ettersom det kan ha andre fordeler som du vil dra mer nytte av. Her er det bare sammenligning som fungerer!